Pánsky šatník vo formálnom štýle a etiketa odievania

OBLEK

Základom formálneho oblečenia muža je oblek - jednoradový alebo dvojradový v tmavých farbách - čierny, tmavomodrý, tmavosivý, tmavohnedý. Platí, čím vyššie postavenie muž zastáva, tým tmavší oblek nosí. Pre top manažérov firiem a bánk,  vysokých štátnych úradníkov je predpísané nosenie obleku s vestou. Na nižších pozíciách vesta nie je nutná a oblek tiež môže byť o niečo svetlejší s prípadným vzorom (prúžok).

Kombinácia iného saka a nohavíc nie je veľmi prijateľná, ak však nie je iná voľba, potom  nohavice majú byť tmavšie ako sako.

Pri kúpe obleku je podstatné prihliadať na kvalitu materiálu a strih, ktorý dobre sedí na postave. Užitočné je dať si poradiť od personálu, alebo nakupovať s niekým, kto má skúsené oko.Dĺžka rukáva saka je správna, ak siaha po začiatok veľkého palca na ruke. Nohavice majú ľahko dopadať na topánku a vzadu siahať po začiatok opätka. Vreckovka v hornom vrecku saka má byť biela, alebo ladiť s kravatou.

 

Faux Pas - nohavice bez pukov, vyťahané kolená, krátke alebo pridlhé nohavice, nohavice a sako v rôznych vzoroch.

 

Správna dĺžka rukáva saka a košele.

KOŠEĽA 

Do obleku patrí košeľa s dlhým rukávom. Biznis etiketa predpisuje nosenie košele s dlhým rukávom aj v lete. Pre vyšších manažérov je etiketa prísnejšia a farebný výber užší - košeľa biela, bledomodrá, béžová. Na nižších pozíciách sú dovolené aj iné farebné odtiene a vzory.
 
Do obleku teda košeľa s krátkym rukávom nepatrí a nosí sa bez saka a bez kravaty - to je prípad vyššej, prísnejšej etikety. Avšak ako vieme, v bežnom živote sa až tak prísne neuplatňuje - v tomto smere je potrebné orientovať sa firemnou kultúrou odievania, pracovnou pozíciou a statusom a tiež osobnými preferenciami v odievaní.
Viazanka by mala byť primerane zladená ku košeli a to nielen farebne, ale aj elegantným vzorom. Kreslené motívy a postavičky na kravate sa na formálne príležitosti nehodia. 
     
 
Rukávy košele majú byť také dlhé, aby manžety prečnievali asi 1 cm (max. 1,5 cm) z rukáva saka. Ak sa do obleku alebo do saka nosí košeľa bez viazanky (uvoľnený, neformálny štýl), horný gombík košele je vždy rozopnutý.   Rukávy na košeliach majú byť vyžehlené bez pukov. 
Tielko pod košeľou - častá otázka a polemika. Kým kedysi sa predpisovalo tielko, najmä pod bielu košeľu, súčasné moderné pravidlá biznis etikety nepripúšťajú presvitajúce tielko pod košeľou. Čo však tričko s krátkym rukávom, alebo nátelník (tričko s dlhým rukávom)? Niekto sa bez neho nezaobíde v chladných zimných dňoch, alebo v prípade, že sa nadmerne potí. Kto sa pohybuje v prostredí manažérov určite sa stretáva s nosením trička pod košeľou. Ak teda zvážite jeho nosenie, dôležité je, aby  bolo hladké, bez vzorov, ktoré by presvitali, biele tričko pod bielu košeľu a tiež aby ho nebolo vidieť, napr. nad golierom košele a kravatovým uzlom.

 

 

Tvary golierov

VIAZANKA

 

PONOŽKY A TOPÁNKY

Etiketa odievania a topánky pre mužov

Kvalitné, elegantné a hladké topánky so šnurovaním sú ideálnou kombináciou k obleku. K obleku sa nosia zásadne poltopánky, štíhleho tvaru, nevhodné sú topánky s hrubou podrážkou, vysokým opätkom (je to skôr voľnočasová obuv). Topánky sú najtmavšou časťou odevu muža.Farbu topánok si vyberajte podľa farby obleku - čiernou sa nič nepokazí.

     Ponožky k obleku sú hladké, jednofarebné - v tmavých farbách, zladené s oblekom a topánkami. Na významné spoločenské príležitosti alebo obchodné stretnutia sú najvhodnejšie hladké ponožky bez ozdôb a motívov. Odporúčať možno kvalitné oblekové ponožky zo zmesových materiálov - s prímesou lycry, modalu a s antibakteriálnou úpravou (výborne sajú pot, pohlcujú pachy). Sú to materiály stálofarebné, s dlhou životnosťou a pohodlné na nosenie.

     Dĺžka ponožiek musí byť taká, aby nebolo vidieť pokožku, keď sa nohavice pri sedení vyhrnú vyššie. V takom prípade je lepšie nosiť podkolienky.

Faux pas: mokasíny alebo sandále k obleku, topánky na boso, zošliapané opätky, nevyčistené topánky, svetlejšie topánky ako oblek.

 


ŠPERKY A DOPLNKY 

 

Pánske hodinky doplnia imidž každému mužovi.

 

Odporúčame:

Ing. Tomáš Borec PhD.: Moderná biznis etiketa pre manažérov, Neopublic Porter Novelli, 2007
Ladislav Špaček: Nová Velká kniha etikety,  Mladá fronta
Vladimír Smejkal, Hana Bachrachová: Velký lexikon společenského chování, Grada Publishing, 2007
Zindelová, M., Formáčková, M.: Vysoká škola bontonu, Nakladatelství XYZ, 2006

 

SPAŤ NA ZOZNAM ČLÁNKOV BLOGU >>

 

 

Etiketa odievania - pánsky oblek Topanky a etiketa odievania mužov Elegantné hodinky doplnok každého muža s imidžom